Bio ričkovo olje

12,00

0,25 l ; v ceni vštet 9,5% DDV.

Hladno stiskano.

Zlato priznanje 2019, Dobrote slovenskih kmetij.

Hladno stiskano ričkovo ali totrovo olje se pridobiva iz semen navadnega rička, ki vsebujejo kar 30-45% olja v domači stiskalnici. Ima prijeten vonj in nekoliko pekoč okus po repi in hrenu, saj spada v skupino križnic. Je zlato rumene barve. Za liter ričkovega olja potrebujemo približno 4-7 kilogramov ričkovih semen. Odlikuje se po visoki vsebnosti večkrat nenasičene alfa-linolenske maščobne kisline (omega 3 – 31g) in predstavlja naravni vir vitamina E, ki ima vlogo pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom.

Ričkovo ali totrovo olje lahko uporabljamo tako v zdravstvene, kot tudi v kozmetične namene.

Zgradba ričkovega olja: tretjinska vsebnost mononenasičenih maščobnih kislin skupaj z že omenjeno bogato vsebnostjo antioksidantov mu pomaga pri obstojnosti na višjih temperaturah, kar je izjema pri oljih z veliko omega-3 maščobnimi kislinami. Esencialne maščobne kisline izboljšujejo presnovo maščob, znižujejo koncentracijo holesterola in maščobnih snovi v krvi; vse to pa preprečuje aterosklerozo in srčna obolenja. Še zlasti zelo so pomembne za tvorbo in vzdrževanje možganskih ovojnic, ki jih obvarujejo pred propadanjem. Pomemben vpliv imajo tudi na delovanje žlez in vnos kalcija v celice, s čemer posredno preprečujejo tudi osteoporozo. Če jih imamo dovolj, pospešijo izgorevanje nasičenih maščob v telesu. Izotiocianati pa dokazano močno krepijo imunost in delujejo protirakavo.

Olje ima antioksidativno delovanje, ki ga pripisujemo vsebnosti vitamina E. Deluje vlažilno, protivnetno (zavira lokalna vnetja in vnetja v notranjosti telesa), zaradi visoke vsebnosti polinenasičenih maščobnih kislin ga lahko uporabimo pri lajšanju bolečin, ki jih povzroča artritis, spodbuja pa tudi delovanje imunskega sistema.

Z njim si lahko pomagamo tudi pri: nizki telesni odpornosti in slabi imunski odzivnosti;  želodčnih težavah (ranah na želodcu, prebavnih motnjah);  predmenstrualnih in klimakterijskih težavah; raznih alergijah in težavah s kožo (ekcemi, luskavica);  boleznih srca in ožilja (predvsem pri sladkornih bolnikih);  revmatološkem artritisu in  zniževanju holesterola.

Vsebuje še vitamine B, D in K, minerale, lecitin in karotinoide, ki so naravno barvilo.
Uporaba: olje spada med najbolj zdravilna hladno stiskana olja. Uporabljati ga je potrebno hladnega, če ne želimo uničiti zdravilnih učinkovin v njem. Dodamo ga lahko juham, testeninam in solatam, prav tako pa ga lahko uživamo tudi »na žlico« (zjutraj, na tešče).

Uporabimo ga lahko kot masažno olje in ga tako nanesemo neposredno na kožo.

Olje hranite v zaprti steklenici, v temnem in hladnem prostoru. Motnost olja in usedline so naravni pojav.

 

Več nasvetov Marija Merljak o uporabi olj:

https://4d.rtvslo.si/arhiv/svetovalni-servis/174296430

 

Kategorija:

Dodatne informacije

POREKLO

Slovenija

KOLIČINA

0,25 l

SESTAVINE

100% ričkovo olje iz nadzorovane ekološke pridelave.

SHRANJEVANJE

Hraniti v zaprti embalaži v hladnem in temnem prostoru!