Lan me je navdušil

Večkrat te želim kaj vprašati. Veliko stvari je zame sedaj zanimivih, novih, ki se mi je včasih zdelo čisto brezveze. Včeraj smo stiskali laneno olje. Laneno seme in laneno olje sta zadnja leta postala pravi hit v zdravi prehrani. Laneno seme številni označujejo celo kot eno izmed najbolj zdravilnih rastlin na svetu, saj pripomore k zmanjšanju tveganja za srčne bolezni in preprečuje celo srčno kap.

To je povezano z dejstvom, da laneno seme, ki se ga prišteva tako k semenom kot tudi k vlakninam, zvišuje raven koristnega holesterola HDL in znižuje raven škodljivega holesterola LDL. Bogato je tudi z esencialnimi maščobnimi kislinami omega 3, vsebuje veliko mineralov in vitaminov. Maščobe v lanenem olju v kombinaciji z mlečnimi proteini ustvarjajo velik energijski potencial ter omogočajo celicam, da ohranijo več sončnih fotonov kot katera druga snov.

Ali ste imeli v »tvojih časih« lan na njivah? Moji starši se ga namreč ne spomnijo. Prav bi mi prišle tvoje izkušnje. Lan kot platno si prav gotovo uporabljala, če ga že nisi gojila. Že tisočletja se uporablja vse dele rastline, steblo, semena, olje in oljne tropine.

Iz tega izhaja tudi njegovo znanstveno ime usitatissimum, kar pomeni vsestransko uporaben.

Lan je ena prvih kulturnih rastlin, prvotno so iz njega pridobivali vlakna za tkanje. V antiki so ga uporabljali kot zdravilo, olje so uporabljali za svetila, iz vlaken so izdelovali oblačila, laneno seme pa so uporabljali v prehrani. Na zahodu je imel lan dolgo pomembno vlogo, vse do 12. stoletja je bil lan plačilno sredstvo, od tod tudi ime za plačilo; platno – platiti – plačati.

h
lan-zapira-cvetovje

Starejše gospe se ga spomnijo samo še kot medel spomin na težaško delo za izdelovanja platna. Z lanom so se namreč ukvarjale praviloma le ženske. Platnarstvo pa je veljala za najbolj razširjeno obliko domače obrti. Kaj pa laneno olje? Kljub temu, da so postopek hladnega stiskanja poznali že stari Grki in Rimljani, v naših krajih ne poznajo uporabe hladno stiskanega olja.

Letos smo ga prvič sejali. Lepo je uspel in prav navdušil me je s svojo pojavnostjo. Krasno cveti, popoldan zapira cvetove. Ena rastlina oljnega lana oblikuje nad 250 glavic, v vsaki glavici je po deset semen, zato ne preseneča, da ob zibanju stebel polje lanu žvenklja kot zven kraguljčkov.
Olje je izredno občutljivo na oksidacijo zaradi vsebnosti veliko omega 3 maščobne kisline. Zato veliko pozornosti namenimo sami tehnologiji in postopku stiskanja. Pomembno je, da ga stiskamo naravnost v steklenice.

Laneno olje je lepe, intenzivne rumene barve, izredno prijetnega vonja, ki spominja na arašide, orehe, lešnike ali čokolado. Pred dnevi sem malo testirala in kupila različna lanena olja iz trgovskih polic (ekološka). Ojej, čisto sem bila razočarana. Na meji, nisem prepričana ali so bila še zares uporabna. Grenka. Res je, da laneno olje na koncu pusti komaj zaznaven pikantno grenak okus, a je prijetnega, mehko zaokroženega okusa. Bolj je grenko, večji so znaki oksidacije.

Pri uporabi ga ne segrevajte, uporabljamo samo hladno in ga jedem dodajamo na koncu, tik pred serviranjem. Najbolje ga je zaužiti v nekaj tednih po odpiranju.

Veganom so lanena semena koristen pripomoček v kuhinji, zlasti za peko slaščic, saj z njimi nadomestimo jajca. Za vsako jajce zmešamo eno žlico zmletih semen z vodo, počakamo da nabrekne in uporabimo (mi smo jih preizkusili v mafinih in palačinkah).

Za zdravilne namene ga uporabljajo

 • Zaradi vsebnosti omega 3 maščobne kisline obnavlja membrane celice kože in tako pomaga pri celjenju in obnavljanju kože
 • zmanjšuje vnetne procese
 • pri zdravljenju luskavice je pomembna navzočnost cianogenih glikozidov v nezrelem zrnju, ki ga strejo v stiskalnici, dodajo prekuhano vodo in kašo položijo na kožo z luskavico
 • laneno olje povečuje vlažnost kože, zato ga najdemo v mnogih losionih za telo
 • laneno olje deluje kot odvajalo, vendar je potrebno zlasti ob uživanju semen zraven piti veliko vode, sicer bo učinek ravno nasproten
 • seme ugodno deluje na prebavo, saj nabrekne v tekočini in tvori sluz, s tem pa povzroči, da je blato bolj spolzko. V ta namen semena zdrobijo in jih pomešajo z vodo ali kislim mlekom, jemlje se trikrat na dan
 • podobno kot laneno seme deluje tudi laneno olje, priporoča se jemanje dve žlički lanenega olja na tešč
 • seme vsebuje veliko fluora, zato se uporablja za utrjevanje zobne sklenine
 • laneno olje je učinkovito zdravilo za žolčne kamne
 • pomaga pri razstrupljanju jeter
 • pri opeklinah se uporablja mešanica lanenega olja in apnene vode
 • redno uživanje lanenega olja izboljša pozornost in odpravlja motnje hiperaktivnosti
 • lanenih semen se ne sme uživati v prevelikih količinah, odsvetuje se ga nosečnicam, bolnikom z ileusom ali zaporo črevesja
 • lanena semena vsebujejo veliko topnih in netopnih vlaknin, kar pomaga uravnavati holesterol v krvi
 • lignani delujejo podobno kot hormon estrogen in ščitijo pred rakom na dojki, prostati in debelem črevesju
 • cistein, neesencialna aminokislina, naredi maščobe rastlinskih olj vodotopne, taka kombinacija nenasičenih maščobnih kislin z aminokislinami pa je bogata z elektroni, kar omogoči površinsko aktivnost na kapilarni ravni, to pa izboljšuje vitalne funkcije v telesu
 • za pljučne bolezni in prehlade se priporoča uživanje zmletih semen v prašek, zmešano z medom in vodo
 • strto seme se uporablja za obkladke pri raznih čirih
 • laneno olje pomaga pri hemeroidih
 • vroče laneno seme se uporablja kot obkladek pri vnetih sklepih, putiki in revmatičnih obolenjih

Vredno poskusiti, a ne? Ne pozabite pa previdnosti pri nakupu in uporabi. Pravilna izbira in pravilna uporaba. Ne izbirajte ga na osnovi cene. Posegajte le po ekološko pridelanem, hladno stisnjenem in varno shranjenem pred svetlobo. Ne smete ga pozabiti na svetlobi in držati odprtega. Najbolje ga je zaužiti v nekaj tednih po odpiranju.