Odgovorno upravljanje z dediščino

Oma Neža je prepletanje sodobnosti s tradicijo. Povezovanje ruralnega z urbanim. Prostor različnih generacij. Oma Neža je bila tudi naša babica. Ženska neizmerne energije, vztrajnosti. Zaradi nje smo se vsi vračali. Z njo so se prepletale izkušnje več generacij.

Vukova Neža 1947

Leta 1947 je oma prevzela kmetijo od svojih staršev, kot dvajsetletnica, ženska, je bila prav gotovo posebnost tistega časa. 70 let kasneje prispevam k tradiciji svojih prednikov tudi svojo zgodbo, zgodbo spoštovanja narave in upoštevanja njenih zakonitosti. Ekološko usmerjena kmetija je bila zato samoumevni proces. Kot kulturna antropologinja sem kmetijo prevzela predvsem z vizijo, da na koščku zemlje, ki sem ga dobila v upravljanje od svojih prednikov, kot posameznica lahko vplivam na okolje in na to, kakšno hrano pridelujem za nas in naše stranke.

Ravnam drugače!

Kot kulturna antropologinja sem kmetijo prevzela predvsem z vizijo, da lahko na koščku zemlje, ki sem ga dobila v upravljanje od svojih prednikov, s sonaravnim delovanjem vplivam na okolje ter na to, kakšno hrano ponujam sebi, bližnjim in kupcem. Kmetija je odprt prostor za vključevanje, ustvarjanje pozitivne lokalne ekonomije in je moj prispevek naravi. RAVNAM DRUGAČE!

Kako ustvarjamo Pri omi Neži?

Na 11 hektarjih ekološko kmetujemo in kolobarimo z bučami, sorte Slovenska golica, ki daje vrhunsko kvaliteto bučnemu olju, konopljo, sončnicami, lanom, prosom, piro, ajdo. Imamo tudi rž, koruzo, fižol, oves in riček. Surovine sušimo na ogrevan zrak, jih očistimo in nato predelamo (oljnice v domači stiskalnici za hladno stiskana olja, žita v lastnem mlinu na kamen, s čimer zagotavljamo svežino naših produktov).

Vrhunsko bučno olje je v Sloveniji nagrajeno z zlatimi priznanji, v Avstriji je pridobilo naziv Kakovostni izdelek.