Blog

Oma Neža / Izobraževalne vsebine  / SLAŠČICA IZ NAŠEGA PIRINEGA ZDROBA, Z ARABSKIM PRIDIHOM

SLAŠČICA IZ NAŠEGA PIRINEGA ZDROBA, Z ARABSKIM PRIDIHOM

En dva tri in že diši. Mož večkrat preseneti s kakšno slaščico. Pokliče sestro za detajle in že mesi. Včasih sanja vonj kakšne posebne, njemu ljube slaščice in potem se na naše veselje loti izzivov. Sestavine so seveda kar naše. Pirinega zdroba imamo na pretek, zato je harisa večkrat na jedilniku.

Puncam, ki so obiskale naš joga vikend (hmmm, joj, res, to je bilo že konec avgusta) sem obljubila recept. To sploh ni tako preprosto. Namreč, da ga lahko napišem. Mož namreč nikoli ne meri. Malo tega in malo onega in vse je seveda vedno približno. Evo, tokrat sem ga ujela, ko je iskal zdrob. In se vsedla zraven. Priskrbela tehtnico. In sva začela, jaz tehtati, on mešati.

Kaj potrebuješ? (to je malo bolj bogata verzija, včasih je kakšna bolj simpl….)

  • 500 g bio pirin zdrob ome Neže
  • 2 JŽ sladkorja
  • 2x vanilin sladkor
  • 250 g masla  (uporabljamo domače Tončkino maslo, Kmetija Kotnik, super je, @kmetijakotnik ali eko maslo Frešer)
  • 1 ČŽ vinski kamen
  • 1/2 dcl navadni jogurt (Domači jogurt iz Kmetije Kotnik ali eko jogurt Frešer, sirarstvo Frešer)
  • 1 dcl mleka (Kmetija Kotnik)
  • 2 dcl vode
  • 200 g kokosova moka
  • ščepec soli

Sestavine zgneteš, vliješ v pekač (cca 28×45, malo manjši). Takoj razrežeš na velikost koščkov, ki jih želiš in na vsakega naložiš mandelj (lahko cel ali razrezan), v pečici pečeš na 180° cca 20 min. Nato vklopiš žar za 3 min, da dobi lepo barvo. Nato pa takoj zaliješ s sladko vodo (KATAR), ki jo pripraviš že prej.

2 kozarca vode

2 kozarca sladkorja (vodo segreješ, da se sladkor fajn stopi), dodaš

1/2 limone (sok)

ščepec klinčka v prahu

po želji dodaš tudi rožno vodo (da je čutiti še bolj arabski pridih)

To je zelo pomembno. Namreč, da zaliješ še vroče, ker takoj in lepše vpije in je sočno.

Možu je všeč tudi estetski učinek, zato ob koncu okrasi še s sesekljano pistacijo. Dober tek! Saha!